A farm-to-fork analysis of vegetables microbiological risks at Estarreja municipality: setting up a monitoring program for household farms

A farm-to-fork analysis of vegetables microbiological risks at Estarreja municipality: setting up a monitoring program for household farms

Analyse de la ferme à la fourchette des risques microbiologiques des légumes de la municipalité d'Estarreja : mise en place d'un programme de surveillance des exploitations familiales

2022 OHM Project Estarreja OHMi
Image d'illustration du projet

Leader : Tacão Marta

Project leader’s laboratory :
Full address of laboratory :

Coauthor(s) : Isabel Henriques, UC; Carla Patinha, UA

Keywords :

Contamination vegetables Antibiotic resistance pathogens

Disciplines :

Biogeochimie Biologie Sante publique

Abstract :

Microbiological contamination in domestic productions represents a high danger for consumers’ health since there is no quality control. What is produced goes from farm to fork, with higher risks associated with produce usually eaten raw. As consequence of the industrialization for the last 50 years, Estarreja area became one of the most polluted in Portugal. Hence, the putative contamination of soil and water may question food security of vegetables grown in this region. In a previous project our team examined vegetables and irrigation water from domestic farms in Estarreja. The microbiological quality and the presence of different contaminants were examined. Results showed that in fact in some farms, irrigation water and leafy greens were contaminated with metals and antibiotic resistant bacteria, with some strains identified as putative human pathogens. Hence, we propose a follow-up project, ten years apart, to perform a farm-to-fork chain analysis of the Estarreja municipality domestic farms. Considering that fresh produce may be contaminated at any point, we will determine the level of chemical and microbiological contamination of soils, irrigation water and vegetables, but also we will examine farmers hands and tools surfaces. Putative pathogenic strains will be characterized in detail to identify possible health-risk traits. We will register information regarding the farm setting and agricultural practices, as for example irrigation water origin, use of fertilizers and the harvest procedures. We will provide guidance for good agricultural and hygiene practices to minimize microbiological threats, and ultimately, we will propose a monitoring program for household farms.

Translated abstract :

La contamination microbiologique des productions domestiques représente un danger élevé pour la santé des consommateurs, car il n'existe aucun contrôle de qualité. Ce qui est produit va de la ferme à la table, avec des risques plus élevés associés aux produits habituellement consommés crus. En conséquence de l'industrialisation des 50 dernières années, la région d'Estarreja est devenue l'une des plus polluées du Portugal. Par conséquent, la contamination présumée du sol et de l'eau peut remettre en question la sécurité alimentaire des légumes cultivés dans cette région. Dans un projet précédent, notre équipe a examiné les légumes et l'eau d'irrigation des fermes domestiques d'Estarreja. La qualité microbiologique et la présence de différents contaminants ont été examinées. Les résultats ont montré qu'en fait, dans certaines fermes, l'eau d'irrigation et les légumes à feuilles étaient contaminés par des métaux et des bactéries résistantes aux antibiotiques, certaines souches étant identifiées comme des pathogènes humains putatifs. Par conséquent, nous proposons un projet de suivi, à dix ans d'intervalle, pour effectuer une analyse de la chaîne de la ferme à la table des fermes domestiques de la municipalité d'Estarreja. Considérant que les produits frais peuvent être contaminés à tout moment, nous déterminerons le niveau de contamination chimique et microbiologique des sols, de l'eau d'irrigation et des légumes, mais aussi nous examinerons les surfaces des mains et des outils des agriculteurs. Les souches pathogènes putatives seront caractérisées en détail afin d'identifier les éventuels traits de risque pour la santé. Nous enregistrerons les informations concernant le cadre de l'exploitation